A község legnagyobb beruházása, a gáz bekötése 2004-ben kezdődött, ezzel a falu komfortfokozata jelentősen növekedett, bár a csatornázás még várat magára. A lakások többségében egyébként van vezetékes ivóvíz, s sokan köttetek be telefont is. Az egészségügyi ellátás kitűnő itt, a szociálisan rászoruló időskorúaknak pedig az önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani.

A település önkormányzata 1993-ben készítette el a korszerű tornatermet, ami akkor 11 millió forintba került. Itt tartják az iskolások testnevelés óráit, s telente itt edzenek a falu futballistái is. 2000-től kezdődően kialakították a négy tantermes alsó tagozatos iskolai részt a termelő szövetkezet egykori épületében. 2005-től iskolánk tagintézményként üzemel, a felső tagozat Andocsra költözött. Napjainkban tanulóink száma 20 fő, ezeket a diákokat kisbárapáti és fiadi gyermekek alkotják.

Kisbárapáti kilátásai nem éppen rózsásak, pedig a környék adottságai miatt többre hivatott községről van szó. A lakosság öregszik, a fiatalok elköltöznek innen, hiszen kevés a munkalehetőség. A község legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, amely lehetőségeihez képest – évek óta forráshiánnyal küzd – igyekszik tenni Kisbárapáti fejlődéséért.

Kisbárapátiban sok állástalan él, sorsukon segítene, ha megszűnhetne a zsáktelepülés-jelleg, illetve ha elkészülne a tervezett szélerőmű-park. 20-25 torony épülne a környező dombokra, s ezek munkát is adnának is helyieknek. A pazar környezet ellenére nem jelentős az idegenforgalom itt, pedig már több külföldi is felfedezte magának a természeti kincsekkel megáldott dombságot.

Nagy terveket szövöget a képviselõ-testület a településfejlesztés érdekében. Szorgalmazzák, hogy épüljön meg a Kisbárapáti és Jazvinapuszta közti átkötõ út, ezzel megszûnne a falu zsáktelepülés jellege, a falubeliek számára megnyílnának a „nyugati” munkalehetõségek.

A település kulturális élete élénk, gyakorta vannak olyan események, amelyeken a falu apraja-nagyja részt vesz. A falunap, a majális, farsang alkalmával a fiatalok és az idõsek is mûsorral készülnek. Ezeknek a helyi kultúrház ad otthont.

Félszáz óvodás jár a helyi intézménybe, a gyerekeket nemcsak Kisbárapátiból, hanem a környezõ településekrõl is ide hozzák szüleik. A pedagógusok feladata az, hogy a gyermekeket felkészítsék az iskolára, ehhez több kommunikációs eszközt és játékot is sikerült szerezniük az elmúlt években.

Több mint száz környékbeli diák tanul a kisbárapáti iskolában. A gyerekek innét, Bonnyáról, Bonnyapusztáról és Fiadról is jönnek az intézménybe. Az iskola évek óta tanteremgondokkal kezd, bõvítésre azonban nincs pénz. A vidéki iskolások remekül szerepelnek a különbözõ versenyeken, s a falu életébõl is aktívan kiveszik részüket.